•  Last Update: November 17, 2018 
  • EN
prima
pagina
articole presa
(old stuff)
articole
web
convertoare
de putere
pagini
vizitatori
pagini
prieteni (1)
pagini
prieteni (2)
proiecte
vechi
aparate
electrocasnice
circuite
cu relee
traduceri
(old stuff)
control
lumina
linkuri
tematice
contact
guestbook

atelier

audio

smps
echipamente
de sudare 1

auto-moto

iButton
sumar
(site-map)
actionari
electrice
surse
liniare
relee
de timp
echipamente
de sudare 2
control
temperatura
incarcatoare
de baterii
sectiune
premium
Redresor trifazat complet comandat cu tiristoare
Full controlled three phase rectifier
O schema de aplicatie in care partea de forta nu este separata galvanic fata de reteaua de alimentare, nefiind dotata cu transformator de forta, redresand direct tensiunea de retea, este prezentata mai jos:
Pentru cuplarea alimentarii generale de la reteaua trifazata se foloseste un contactor electromagnetic, Q1, avand 4 contacte normal-deschise, din care, 3 contacte de forta servesc la cuplarea/decuplarea fazelor retelei, iar un contact auxiliar serveste pentru automentinerea contactorului, fiind legat in paralel cu contactul normal-deschis al butonului de pornire PB1, buton cu revenire.
Pentru oprire, serveste butonul PB2, de asemenea cu revenire, dar al carui contact este normal-inchis.
Este o schema clasica de pornire, care se practica in multe echipamente industriale.

Toate cele 6 tiristoare care compun puntea redresoare, sunt protejate individual prin cate o siguranta fuzibila ultrarapida, F1...F6.
Pentru indicarea curentului livrat de redresor este prevazut un ampermetru magnetoelectric, cuplat prin intermediul unui shunt de masura din manganina, iar pentru indicarea tensiunii de iesire, un voltmetru, de asemenea magnetoelectric, cu rezistenta aditionala Rv.

O varianta in care reteaua este separata de redresor, continand un transformator trifazat de putere, este prezentata in schema urmatoare:
Urmatorul dispozitiv de comanda pe grila trifazat, destinat comenzii unei punti cu tiristoare, utilizeaza circuite SI cu diode, realizand astfel logica de comanda multipla a unui tiristor cand acesta se afla in conductie) ori de cate ori se comanda un alt tiristor inseriat cu acesta, evitandu-se iesirea sa din conductie datorita procesului tranzitoriu ce poate avea loc la comutarea curentului dintr-o ramura a convertorului in alta.
O descriere amanuntita se gaseste pe pagina http://stud.usv.ro/~cristinam/pagini/l7.htm

Click pentru a mari desenul !
Acelasi procedeu se poate vedea intr-un redresor comandat din componenta unui aparat industrial (SU-1000, Uz. Electrotehnica), impulsurile pentru cele 6 tiristoare sunt trimise la amplificatoarele de impulsuri printr-o retea de diode plasate la iesirile integratelor. Sunt aplicate trenuri de impulsuri generate de un astabil, care sunt active la cuplarea unui releu.

Releul din schema cupleaza la alimentarea partii de comanda, cu o mica temporizare, dupa stabilirea tensiunilor in partea de forta, deblocand impulsurile comanda ale tiristoarelor.
La oprire, blocheaza din nou impulsurile de comanda.
E o rezolvare eficienta a problemelor de regim tranzitoriu, care se practica in multe echipamente industriale.

Pentru comanda nu se folosesc direct impulsurile asa cum le livreaza BAA145, ci trenuri de impulsuri generate de un oscilator, care chopeaza impulsurile date de BAA145.
Oscilatorul e un astabil cu tranzistoare bipolare. La fel de bine se pot folosi oscilatoare cu circuite integrate (555, circuite CMOS, etc.).

Click pentru a mari desenul !
Oscilatorul cu tranzistoarele P10 si P11 inclus in schema de mai sus, un circuit basculant astabil care furnizeaza trenurile de impulsuri, este cel din schema urmatoare:
Semnalele rezultate dupa reteaua de de diode sunt amplificate prin intermediul a 6 circuite cu cate doua tranzistoare bipolare si sunt aplicate apoi pe infasurarile primare ale celor 6 transformatoare de impuls prin care semnalele se trimit in portile tiristoarelor:

Click pentru a mari desenul !

Inapoi la convertoare de putere...
Valid XHTML 1.1 Enciclopedie de electronica Emil MATEI - Electronic Circuits Collection