•  Last Update: November 17, 2018 
  • EN
prima
pagina
articole presa
(old stuff)
articole
web
convertoare
de putere
pagini
vizitatori
pagini
prieteni (1)
pagini
prieteni (2)
proiecte
vechi
aparate
electrocasnice
circuite
cu relee
traduceri
(old stuff)
control
lumina
linkuri
tematice
contact
guestbook

atelier

audio

smps
echipamente
de sudare 1

auto-moto

iButton
sumar
(site-map)
actionari
electrice
surse
liniare
relee
de timp
echipamente
de sudare 2
control
temperatura
incarcatoare
de baterii
sectiune
premium
Releul de timp PO-406
Temporizator analogic cu intarziere la revenire 1-15 minute
PO-406 timer
Sub denumirea de "releu" sunt cunoscute in general dispozitivele care reactioneaza la modificarea parametrilor unui proces fizic.

Cand parametrul atinge valoarea prestabilita, releul actioneaza mecanismul de executie, schimbarea starii mecanismului fiind reversibila.

Daca sursa de energie necesara pentru functionarea releului este electricitatea, vorbim despre relee electrice (electronice).
Releul este un dispozitiv cu prag, actioneaza la depasirea de catre semnalul de comanda a unui anumit nivel, numit prag de actionare.

Cand semnalul de intrare este durata de desfasurare a unui proces, vorbim despre relee de timp. Temporizatoarele sunt releele de timp.

Temporizarea se poate modifica actionand fie asupra vitezei de desfasurare a procesului, fie asupra valorii de prag.

Temporizarea la incarcarea si descarcarea condensatoarelor
Delaying charging and discharging of capacitors
Releele analogice cele mai simple utilizeaza procesul de incarcare a unui condensator printr-un rezistor, pana la atingerea unei tensiuni la care actioneaza blocul cu prag al releului. Elementul de executie poate fi un releu electromagnetic, cu contacte in miscare, sau unul static, cu componente electronice.

In acelasi scop poate fi folosit si procesul de descarcare al condensatorului, rezistorul de temporizare fiind in acest caz in paralel. Condensatorul, incarcat practic instantaneu la aplicarea directa pe borne a tensiunii, se va descarca lent pe rezistenta de temporizare pana la atingerea tensiunii la care actioneaza blocul cu prag.

Produsul RC este constanta de timp a circuitului, se exprima in secunde, daca R este exprimat in ohmi, iar C in farazi. Durata intarzierii temporizatorului depinde esential de aceasta marime si de tensiunea de prag.

Cand condensatorul se incarca prin rezistenta, aceasta limiteaza curentul de incarcare, prelungind durata necesara ca pe bornele condensatorului sa se atinga valoarea tensiunii de alimentare. Curentul care curge din sursa in condensator scade treptat, iar tensiunea pe bornele lui creste, evolutia tensiunii pe bornele condensatorului fiind o functie exponentiala de timp, dupa formula cunoscuta:
Tensiunea la bornele condensatorului de temporizare
La momentul t=RC, tensiunea pe condensator devine Ua(1-1/e) = 0.632Ua. Deci constanta de timp RC a circuitului reprezinta durata necesara incarcarii la 63.2% din tensiunea de alimentare care i se aplica via rezistor. Dupa inca un interval de timp egal cu precedentul, tensiunea pe condensator creste in continuare cu 63.2% din diferenta dintre tensiunea de alimentare si cea atinsa dupa prima constanta de timp, ajungand astfel la 86.5%Ua. In mod analog, dupa un interval egal cu 3 constante de timp (3RC), tensiunea pe condensator ajunge la 95% din tensiunea de alimentare. Practic, acesta poate fi considerat incarcat complet dupa o perioada totala egala cu 5RC.
Valoarea tensiunii de prag a diferitelor temporizatoare analogice se situeaza printre valorile instantanee de tensiune atinse in diverse stadii de timp din plaja mentionata.Releul de timp PO-406
Temporizator analogic cu intarziere la revenire 1-15 minute

Releu de timp PO-406 - schema electrica:
Timer PO-406 - schematic diagram:

Releu de timp PO-406 - schema electrica
Purpose:
Time relays programmable PO-406 is intended to maintain the operation of the device after opening the control contact for a set period of time. For example, in ventilation systems, bathrooms, etc., switch turns lighting off after lighting the fan will turn on for a preset time.
The principle of operation of the relay PO-406:
When the light in the bathroom (make contact S) is turned on and the fan M. After opening contact S is switched off lights and begins counting the established time limits. After the set delay time the fan is switched off. If you turn on and then turn off lighting during the reference time, then it starts again.


Aplicatie - Ventilatia camerei de baie dupa aprinderea luminii:
Driving PO-406 for ventilation:
Timer PO-406 folosit cu ventilator de baie
La actionarea intrerupatorului (S), se aprinde becul din baie si in acelasi timp are loc conectarea la tensiunea de retea a ventilatorului (M), prin contactul N.O. al releului intern. Dupa deconectarea tensiunii de retea, prin deschiderea contactului intrerupatorului (S), becul se stinge dar ventilatorul merge in continuare pe o durata t presetata cu ajutorul potentiometrului intern. Dupa expirarea duratei t, receptorul temporizat (motorul ventilatorului, M) este oprit automat. Daca contactul de comanda S este din nou inchis inainte de expirarea timpului presetat t, releul isi va repeta secventa sa de functionare/temporizare.


Aplicatie - Aprinderea luminii pentru o durata determinata, de exemplu releu de scara:
Driving PO-406 to turn on the lights for a specified time:
Timer PO-406 folosit ca releu de scara
Technical data:
Inapoi la articole web...
Valid XHTML 1.1 Enciclopedie de electronica Emil MATEI - Electronic Circuits Collection