•  Last Update: November 17, 2018 
  • EN
prima
pagina
articole presa
(old stuff)
articole
web
convertoare
de putere
pagini
vizitatori
pagini
prieteni (1)
pagini
prieteni (2)
proiecte
vechi
aparate
electrocasnice
circuite
cu relee
traduceri
(old stuff)
control
lumina
linkuri
tematice
contact
guestbook

atelier

audio

smps
echipamente
de sudare 1

auto-moto

iButton
sumar
(site-map)
actionari
electrice
surse
liniare
relee
de timp
echipamente
de sudare 2
control
temperatura
incarcatoare
de baterii
sectiune
premium
Tiristoarele pe sarcini inductive
SCR on inductive load


Pe scurt

In circuitele cu sarcini inductive impulsurile de poarta trebuie sa fie mai lungi.
De exemplu, la o sarcina inductiva de 0.2H si 20 Ohmi alimentata la 220V si 50Hz, se impune ca tiristorul sa fie in conductie intre omegat1=6 grade si omegat2=174 grade. Pentru aceste valori, tensiunea pe tiristor este 220*sqrt(2)*0.1=31V, ceea ce conduce la o viteza de crestere a curentului di/dt in bobina de 155 A/s. Cu un tiristor avand IH=20mA se va lua I>3IH=60mA, astfel ca o amorsare corecta va fi asigurata cu un impuls de durata tp>0.060/155=0.4ms.

Impulsurile de comanda prea lungi pot fi evitate prin doua procedee:
  • montarea unei rezistente in paralel pe sarcina;
  • montarea unui circuit RC la bornele tiristorului cu o constanta de timp tau=RC si cu o rezistenta R astfel alese incat curentul de descarcare sa fie de ordinul de marime al curentului IL la sfarsitul impulsului. In acest caz tiristorul este parcurs de suma curentilor in sarcina si in circuitul RC, reprezentati in desenul de mai jos:

Diagrama curentilor in cazul suntarii tiristorului cu un circuit RC

Exemplu de schema completa a unui variator cu tiristoare antiparalel cu sarcina RL

In circuitele cu sarcini inductive (sarcina RL), circuitele de comanda ale variatoarelor de tensiune alternativa realizate cu tiristoare antiparalel, trebuie sa raspunda urmatoarelor cerinte:

Un circuit care satisface aceste conditii:


Variator cu tiristoare antiparalel cu sarcina RL

Generatorul de impulsuri realizat cu tranzistorul unijonctiune T1 genereaza cate un impuls de comanda in fiecare alternanta a tensiunii de retea, unghiul de comanda fiind reglat din potentiometrul semireglabil R2. Prin intermediul unui transformator de impulsuri Tr2, impulsurile sunt aplicate pe portile tiristoarelor auxiliare Th3 si Th4; astfel fiecare tiristor auxiliar este amorsat intr-una din alternantele tensiunii de alimentare, si anume, in acea alternanta in care, atat tiristorul auxiliar, cat si tiristorul principal pilotat de acesta, au tensiune pozitiva pe anozii lor.
Diodele zener DZ1 si DZ2 impreuna cu rezistentele R5 si R6 limiteaza tensiunile aplicate pe portle tiristoarelor principale pentru a preveni o disipatie de putere excesiva in timpul intervalului de conductie. Circuitele R7C2 si R8C3 limiteaza deasemenea, puterea disipata pe poarta, asigurand totodata un impuls mai puternic la inceputul perioadei de conductie care accelereaza procesul de amorsare.
O alta versiune cunoscuta a schemei de mai sus, preluata din literatura tehnica maghiara:


Variator cu tiristoare antiparalel cu sarcina RL

Exemplu de schema a unui variator de tensiune alternativa cu triac si cu tiristor auxiliar cu sarcina RL

Variator de tensiune alternativa cu triac si sarcina RL

Varianta (redesenata) este prezentata in lucrarea "Dispozitive semiconductoare multijonctiune" - autor ing. Emil Damachi (pag.299), aparuta in anul 1980 in seria ELECTRONICA APLICATA de la Editura Tehnica.

Comentariu :
Puntea de diode D1-D4 asigura nu numai curentul necesar generatorului de impulsuri construit cu tranzistorul unijonctiune T1, ci si curentul prin tiristorul auxiliar Th1 (egal cel putin cu curentul de mentinere al acestuia). Atunci cand curentul prin sarcina trece prin zero si triacul se blocheaza, curentul de sarcina circula prin D5 sau prin D6 (in functie de polaritate), prin Th1 si D4, sau prin Th1 si D2, avand ca efect reamorsarea triacului. Schema este mai simpla decat precedenta, elimina transformatoarele, insa necesita diode si tiristor cu tensiuni de lucru mai mari.

Tema este reluata in cartea "Practica electronistului amator" Editura Albatros 1984, pag.262, in capitolul 15 elaborat de ing. Corneliu Itcou, schema fiind urmatoarea:


Variator de tensiune alternativa cu triac si sarcina RL


O alta versiune cunoscuta a schemei de mai sus, preluata din literatura tehnica maghiara:

Variator de tensiune alternativa cu triac si sarcina RL


O alta schema mai simpla, cu triac si tiristor, aplicabila la functionare pe sarcini RL:

Variator de tensiune alternativa cu triac si sarcina RL

Inapoi...
Valid XHTML 1.1 Enciclopedie de electronica Emil MATEI - Electronic Circuits Collection