•  Last Update: November 17, 2018 
  • EN
prima
pagina
articole presa
(old stuff)
articole
web
convertoare
de putere
pagini
vizitatori
pagini
prieteni (1)
pagini
prieteni (2)
proiecte
vechi
aparate
electrocasnice
circuite
cu relee
traduceri
(old stuff)
control
lumina
linkuri
tematice
contact
guestbook

atelier

audio

smps
echipamente
de sudare 1

auto-moto

iButton
sumar
(site-map)
actionari
electrice
surse
liniare
relee
de timp
echipamente
de sudare 2
control
temperatura
incarcatoare
de baterii
sectiune
premium
Redresor
Rectifier
(Articol publicat in revista Tehnium nr.11/1990)
Montajul permite incarcarea elementelor sau bateriilor de acumulatoare dupa o caracteristica "I", dispunand de posibilitatea reglarii continue a curentului de incarcare in intervalul 0.05... 10A pentru acumulatoare de 2... 12V.
Astfel sunt posibile atât încarcarea bateriilor auto uzuale de 6 V sau 12 V, cât si încarcarea separata a elementelor acestora, fixarea curentului dorit în toata plaja mentionata facându-se dintr-un singur potentiometru, montat pe panoul frontal al aparatului. Curentul reglat initial ramâne constant pe toata durata încarcarii, indiferent de starea acumulatorului.
La o realizare corecta a montajului, punând bornele de iesire în scurtcircuit, se poate pleca din zero, si, fixând din potentiometru un anumit curent, de exemplu 2 A, înlaturând scurcircuitul si aplicând iesirea la bornele unei baterii de acumulatoare, curentul trebuie sa ramâna acelasi - 2 A -, indiferent de acumulatorul conectat, în limitele a 1… 6 elemente (2… 12 V).
Aparatul a fost testat în timp, remarcându-se printr-o buna stabilitate si siguranta în exploatare.
Aparatul are în componenta un transformator monofazat TR1 de 250 VA, a carui tensiune secundara de 24 Vef este redresata cu o punte monolitica din seria 20 PM si se aplica acumulatorului prin tiristorul Th, al carui unghi de conductie stabileste marimile de iesire ale redresorului. Ca informatie, de curent se foloseste caderea de tensiune pe rezistenta R9 din manganita, înseriata în circuitul de încarcare. Acesta cadere de tensiune culeasa între bornele A – B se însumeaza algebric în orice moment cu tensiunea culeasa de pe cursorul pontetiometrului “l”. Rezultanta se aplica tranzistorului T1, care comanda oscilatorul de relaxare, realizat cu tranzistorul unijonctiune T2, oscilator care
furnizeaza impulsurile de comanda necesare tiristorului.
Astfel, oricarei tendinte de variatie a curentului de încarcare, impus prin fractiunea din tensiunea de referinta obtinuta pe cursorul potentoimetrului “l”, îi corespunde o modificare a tensiunii între bornele A – B, care va provoca în final modificarea unghilui de conductie al tiristorului în sensul anularii acestei tendinte.
Prin modul particular de conectare a elementelor schemei, tensiunea de referinta se obtine chiar din tensiunea aplicata bateriei, înainte de tiristor, tensiune trapezoidala care asigura si sincronizarea cu reteaua.
Compensarea coeficientului de temperatura pozitiv al diodei Zener utilizata ca referinta s-a realizat prin coeficientul negativ al diodei cu siliciu polarizata direct, Dl înseriate, obtinându-se o buna stabilitate a caracteristicilor în timp.
Pentru limitarea curentului furnizat de redresor s-a prevazut potentiometrul SR1, care se va regla astfel încât la capatul de cursa dinspre maximum si potentiometrul “l” curentul absorbit sa fie de 10 A (sau alta valoare).
În afara autoprotectiei, prin limitarea automata a curentului asigurat prin modul de comanda a tiristorului, aparatul mai este prevazut cu o siguranta fuzibila în circuitul primar, F1 si o siguranta fuzibila rapida F2 în circuitul de încarcare.
Aceasta din urma actioneaza si la conectarea gresita a bateriei de acumulatoare prin intrarea în conductie a diodei D6, care s-a ales pentru a face fata si în aceste conditii. Dioda va suporta curentul de avarie pâna la declansarea sigurantei fuzibile.
Aparatul va fi prevazut obligatoriu cu un ampermetru care va indica curentul de încarcare fixat din potentiometru. La aceasta schema remarcam posibilitatea de a elimina suntul ampermetrului prin plasarea instrumentului între punctul B din schema si o priza pe rezistenta R9, folosita ca traductor de curent. Locul prizei se va stabili prin tatonare pentru indicatia corecta a instrumentului.
Referitor la amplasarea componentelor în montajul practic, notam ca dispozitivul de comanda pe grila, realizat cu tranzistoarele T1, T2 si piesele aferente, se va executa pe o placa de circuit imprimat. Separat se vor monta tramsformatorul de retea, rezistentele R8, R9, dispozitivele semiconductoare care disipa caldura (puntea redresoare, tiristorul, dioda D6), acestea din urma necesitând radiator de racire.
Remarcam si aici o facilitate oferita de configuratia schemei, aceea de a folosi un singur radiator pentru toate aceste dispozitive semiconductoare, corpul radiatorului fiind în acelasi timp borna minus a aparatului, nefiind necesara izolarea componentelor de corpul radiatorului.
Într-adevar, puntea redresoare are toate terminalele izolate de capsula, iar tiristorul si dioda au anodul la capsula.
O atentie deosebita trebuie acordata rezistentei R9, care se va realiza din manganina, dimensionându-se la curentul maxim debitat de redresor, în regim de lunga durata, fara încalzire apreciabila. Aceasta va avea o valoare în jur de o zecime de ohm si se va tatona pentru obtinerea unui curent constant în toata plaja de reglaj.
Transformatorul de retea se realizeaza pe un miez de ferosiliciu cu sectiunea de 20 cmp, având în primar 550 de spire CuEm fi 0,65, iar în secundar 65 de spire fi 1,70.
Transformatorul de impulsuri pentru tiristor, cu miez de ferita EE20, are doua înfasurari egale de cate 100 de spire CuEm fi 0,20.
Tranzistorul unijonctiune este de tip 2N3480 sau similar.
Modul de lucru: se aduce potentiometrul “l” în pozitia de zero; se racordeaza bateria de încarcat la bornele de iesire; se cupleaza redresorul la retea cu întrerupatorul K1; se creste progresiv curentul pâna la valoarea dorita, urmând indicatiile ampermetrului.
Cu aceeasi configuratie a schemei, montajul a fost experimentat în câteva variante de putere, atât pentru formari de bateii, cât si pentru încarcari curente, cu bune rezultate.
Inapoi la articole presa
Valid XHTML 1.1 Enciclopedie de electronica Emil MATEI - Electronic Circuits Collection