•  Last Update: November 17, 2018 
  • EN
prima
pagina
articole presa
(old stuff)
articole
web
convertoare
de putere
pagini
vizitatori
pagini
prieteni (1)
pagini
prieteni (2)
proiecte
vechi
aparate
electrocasnice
circuite
cu relee
traduceri
(old stuff)
control
lumina
linkuri
tematice
contact
guestbook

atelier

audio

smps
echipamente
de sudare 1

auto-moto

iButton
sumar
(site-map)
actionari
electrice
surse
liniare
relee
de timp
echipamente
de sudare 2
control
temperatura
incarcatoare
de baterii
sectiune
premium
Multimetrul "MAVO 35"
"MAVO 35" ("MF-35") multimeter
"...Ma bucur daca modestele randuri care le-am insiruit spre curiozitatea cititorilor va pot fi de folos..."
Sunt cuvintele unui timisorean, domnul Borca Nicolae, care a avut amabilitatea sa-mi ofere permisiunea de a reproduce pe acest site, un text postat pe Elforum, cu referire la binecunoscutul MAVO-35, veteranul cu care multi dintre noi cei care-l apreciem si-au facut ucenicia, si, in ciuda varstei si gabaritului, ii gasim in continuare loc in trusa noastra de interventii sau pe masa de lucru.

"Intre anii 1980-1987 am lucrat la IAEM-Timisoara unde se construiau aceste aparate intr-adevar foarte bune...
...Ca istoric al aparatului este de stiut ca a fost implementat prin 1970 de la chinezi. La inceput s-a construit cu mecanisme, comutatoare si rezistente chinezesti. Acele aparate sunt functionale si azi, iar proprietarii lor le considera adevarate bijuterii.
Cu timpul, stocurile de rezistentele chinezesti s-au epuizat si s-a trecut la utilizarea de componente indigene, RPM-uri fabricate la Curtea de Arges care au fost imbatranite artificial (fiabilizate).
...De mentionat ca, din informatiile chinezilor, acestia l-au mostenit de la nemti care l-au construit prin anii '40 si unele avioane militare l-au avut ca aparat de interventie la bord. Acest lucru l-au povestit chinezii si spuneau ca originalele nemtesti erau adevarate opere de maiestrie...
Timpul a trecut dar si astazi ca aparat magnetoelectric poate fi dat ca exemplu de robustete, fiabilitate si ergonomie."
Multumiri domnului Nicolae Borca pentru aceste informatii.

Masurarea rezistentelor in curent continuu, pe domeniile "X1...X10K"
Pentru a putea efectua masuratori de rezistente electrice, pe cele 5 domenii ale aparatului, acesta e prevazut cu doua surse de tensiune:
- o baterie uscata de 1.5V care se foloseste ca sursa pentru domeniile X1, X10, X100, X1K;
- o baterie multistrat miniatura de 15V care se foloseste ca sursa pentru domeniul X10K.
Valorile tensiunilor furnizate de surse (baterii) la sarcina nominala nu trebuie sa difere cu mai mult de +/-10% din tensiunea nominala.
Daca la scurtcircuitarea bornelor, cand comutatorul se afla pe domeniile de masurare a rezistentelor, acul indicator nu poate fi adus la zero cu ajutorul corectorului de zero ohmi, inseamna ca bateria respectiva este descarcata si trebuie inlocuita.
Bateria veche trebuie inlocuita fara intarziere pentru a feri multimetrul de o eventuala coroziune. Deasemenea daca ohmetrul nu va fi folosit timp indelungat bateriiile trebuie scoase afara.

Procedura de efectuare a masuratorilor pe cele 5 domenii de rezistenta, este urmatoarea:
Conventional, fisa rosie se introduce in borna "+" iar fisa neagra in borna "*" iar cu ajutorul comutatorului se alege unul din cele 4 domenii X1...X1K daca aparatul este echipat cu bateria de 1.5V, sau domeniul X10K daca e montata bateria de 15V, situatie cand vom putea masura si rezistente foarte mari. Prin scurtcircuitarea capetelor de proba ale cordoanelor de masurare ale multimetrului, acul indicator deviaza spre capatul din dreapta al scarii gradate. Cu ajutorul potentiometrului de ajustare pentru zero ohm se face ca indicatorul sa arate exact zero. Apoi se aplica capetele de proba pe terminalele rezistentei Rx si se citeste indicatia pe scara gradata in ohmi (prima scara de sub oglinda).

La baza functionarii domeniilor de masurare a rezistentelor sta urmatorul principiu:
Rezistenta totala a ohmetrului Rt si rezistenta care se masoara Rx sunt in serie. Daca valoarea lui Rx se apropie de valoarea lui Rt, modificarea curentului datorita modificarii lui Rx este importanta si lungimea diviziunilor este mare.
Daca valoarea lui Rx difera mult de valoarea lui Rt, modificarea curentului este mica si lungimea diviziunilor este mica.
De aici rezulta ca scara ohmetrului este nelineara si anume in partea de mijloc reperele sunt rare iar inspre capete reperele sunt dese. Eroarea nominala a multimetrului pentru domeniul de masurare a rezistentelor este exprimata in procente din lungimea arcului (scarii gradate), adica eroarea in fiecare punct al scarii raportata la lungimea arcului are aceeasi valoare, totusi eroarea relativa a ohmetrului exprimata in procente din valoarea adevarata, este mai mica in mijlocul scarii si creste la capetele scarii.

Eroarea relativa in orice punct al scarii ohmetrului exprimata in procente din valoarea adevarata poate fi calculata cu urmatoarea expresie:
Pe baza acestei relatii se poate trasa curba urmatoare:
Curba erorii ohmetrului
Se constata ca curba erorii relative prezinta un minim pentru partea de mijloc a scarii si creste rapid spre cele doua capete ale scarii. Valoarea erorii relative minime este de 4 ori valoarea erorii nominale. Deci pentru obtinerea unor rezultate cat mai precise, trebuie sa se aleaga domeniul de masurare al ohmetrului pentru care indicatorul are o pozitie in partea de mijloc a scarii.
Masurarea rezistentelor mici pe domeniul "D.OHMI"
Una din posibilitatile remarcabile ale aparatului, o constituie masurarea rezistentelor mici, pentru care s-a prevazut domeniul "D.OHMI", care permite citirea clara a valorii rezistentelor cuprinse intre 0.1 si 10 ohmi.

In acest caz, cu ajutorul comutatorului se alege domeniul "D.OHMI" sau "OHMI X 1", se introduce fisa de scurtcircuitare exterioara in bornele "+" si "*", ceea ce atrage dupa sine devierea indicatorului spre capatul din dreapta al scarii.

Cu ajutorul potentiometrului de ajustare pentru zero ohmi, se aduce indicatorul exact in dreptul reperului "INFINIT" pe scara "D.OHMI".
Se introduce fisa rosie in orificiul transversal al fisei de scurtcircuitare exterioare, iar fisa neagra in borna speciala "D.OHMI" si prin scurtcircuitarea capetelor de proba ale cordoanelor de masura, indicatorul trebuie sa arate exact "0" pe scara "D.OHMI". Aceasta inseamna ca functionarea ohmetrului este normala si cordoanele de masura pot fi folosite pentru masurarea rezistentei necunoscute. Cu alte cuvinte, cordoanele de masura corespund din punctul de vedere al rezistentei electrice suplimentare introduse in circuit care poate fi considerata in acest caz neglijabila si nu va afecta masuratoarea, de asemenea, in circuit nu s-au introdus rezistente de contact nepermis de mari.

Trebuie subliniat ca domeniul "D.OHMI" special destinat pentru masuratori de rezistente foarte mici, este caracterizat prin printr-o rezistenta totala foarte mica a circuitului, trebuie evitate orice influente care pot afecta precizia de masurare prin erori de masurare suplimentare, introduse de catre rezistentele de contact ori rezistente prea mari ale cordoanelor aparatului, de aceea subliniem inca odata ca, masuratoarea corecta se va face dupa verificarea calibrarii mentionate mai sus.

Rezistenta totala a celor doua cordoane ale multimetrului este de 0.05 ohmi (5 sutimi de ohm) la temperatura ambianta de 20 grade Celsius. Daca la scurtcircuitarea capetelor de proba ale cordoanelor, verificare amintita mai sus, indicatorul nu ajunge la reperul zero, inseamna ca a intervenit un contact slab sau ca a crescut rezistenta cordoanelor din cauza ruperii unor fire din conductorul flexibil multifilar. Pentru remedierea acestei situatii, trebuie inlaturat contactul slab sau inlocuit conductorul defect.

Pentru cordoanele multimetrului se utilizeaza cate un conductor de cupru, multifilar foarte flexibil cu sectiunea totala de 0.7 milimetri patrati si cu lungimea de circa 1 metru.

Consumul de curent al ohmetrului din bateria de 1.5V pe domeniul de masurare "D.OHMI" este cuprins intre 100mA si 130mA, de aceea, pentru a reduce consumarea inutila a bateriei si a se evita epuizarea prematura a acesteia, dupa efectuarea masuratorii se va schimba pozitia comutatorului pe un alt domeniu.
Detaliu cama MAVO-35
Desen primit de la Nicolae Pop (refacut si inlocuit suport deteriorat):
Suport contacte cama MAVO-35
Masurarea pe domeniul de 75mV (50 microamperi)
Piesa de baza a multimetrului este constituita de un aparat indicator magnetoelectric avand o rezistenta a bobinei mobile de 400 OHM, curentul care produce deviatia maxima a acului indicator, la cap de scala fiind de 45 microamperi.
Acest lucru a facut posibil ca cea mai sensibila scala cu care este dotat multimetrul, sa fie scala de curent continuu de 50 microamperi, pe care se pot masura tensiuni continue foarte mici, capatul scalei fiind la 75mV. Nu intamplator s-a ales aceasta valoare, care reprezinta o tensiune standard pentru shunturile de masura.
Domeniul de 50 microamperi (75mV) este unul din cele 8 domenii de curent continuu cu care este dotat multimetrul, celelalte 7 domenii fiind dedicate pentru curenti cap de scala cuprinsi intre 0.25 si 5A.
Schema echivalenta pentru masurare pe domeniul de 75mV (50 microamperi):
Pentru masurarea curentului continuu mai mare de 5A, se foloseste un shunt calibrat pentru caderea de tensiune de 75mV, avand bornele de tensiune conectate direct in paralel la bornele multimetrului care functioneaza pe domeniul de 75mV, iar bornele de curent conectate in serie cu sarcina.
Rezultatul masuratorii cu shunt exterior este afectat atat de eroarea multimetrului cat si de eroarea shuntului.
Iata un exemplu de shunt de masura uzual, o imagine in care sunt figurate atat bornele de curent care se conecteaza in serie cu sarcina, cat si bornele de tensiune care se conecteaza direct in paralel la bornele multimetrului:
Masurarea pe domeniile de curent continuu 0.25mA-5A
.............................................
.............................................
.............................................
Cu ajutorul comutatorului se alege domeniul de masurare adecvat de la 50 microamperi la 5 amperi curent continuu, iar multimetrul se leaga in serie cu sarcina. Pentru reducerea erorii de masura se vor prefera deviatii mari. Indicatia se citeste folosind scara gradata comuna pentru curent continuu si alternativ.
Schema echivalenta pentru masurare pe domeniile de curent continuu 0.25mA-5A:
Masurarea pe domeniile de curent alternativ 0.25mA-5A
.............................................
.............................................
.............................................
Se alege cu ajutorul comutatorului domeniul de masurare adecvat de la 2.5mA la 5A curent alternativ, multimetrul fiind conectat in serie cu sarcina.
Pentru masurarea curentului alternativ, in schema de masura a multimetrului este prevazut un redresor care permite instrumentului sa masoare valoarea medie a curentului iar reperele scarii gradate comune corespund etalonarii pentru valoarea efectiva a curentului, adica indicatia instrumentului reprezinta valoarea medie inmultita cu factorul de forma 1.11 pentru un curent sinusoidal. Din aceasta cauza, precizia masurarii este garantata numai pentru curenti sinusoidali, avand factorul de distorsiune mai mic de 2%, in caz contrar erorile sunt mai mari.
Schema echivalenta pentru masurare pe domeniile de curent alternativ 0.25mA-5A:
Masurarea pe domeniile de curent continuu 1V-1KV
.............................................
.............................................
.............................................
Schema echivalenta pentru masurare pe domeniile de curent continuu 1V-1KV:
Masurarea pe domeniile de tensiuni alternative
.............................................
.............................................
.............................................
Schema echivalenta pentru masurare pe domeniile de tensiuni alternative de 2.5V si 10V:
Inapoi la atelier...
Valid XHTML 1.1 Enciclopedie de electronica Emil MATEI - Electronic Circuits Collection