•  Last Update: November 17, 2018 
  • EN
prima
pagina
articole presa
(old stuff)
articole
web
convertoare
de putere
pagini
vizitatori
pagini
prieteni (1)
pagini
prieteni (2)
proiecte
vechi
aparate
electrocasnice
circuite
cu relee
traduceri
(old stuff)
control
lumina
linkuri
tematice
contact
guestbook

atelier

audio

smps
echipamente
de sudare 1

auto-moto

iButton
sumar
(site-map)
actionari
electrice
surse
liniare
relee
de timp
echipamente
de sudare 2
control
temperatura
incarcatoare
de baterii
sectiune
premium
Magnetizator Elektor 4-1979
_____ELF_____
Dispozitiv pentru terapie magnetica


"ELF" este un acronim pentru "Extreme Low Frequency". Obiectul articolului prezentat mai jos il constituie un dispozitiv care genereaza frecvente din domeniul ELF. Domeniul de frecvente ELF se refera la unde electromagnetice de extrem de joasa frecventa ale caror frecvente au valori inferioare a 30 Hz, conform clasificarii ITU (International Telecommunications Union, adica Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor).
In tabelul care urmeaza se poate vedea unde este plasat domeniul in discutie, in cadrul clasificarii ITU:
Denumire banda AbreviereBanda ITU Frecventa Lungime de unda in aerExemplu de utilizare
Tremendously low frequency TLF- < 3 Hz> 100,000 kmNatural and artificial electromagnetic noise
Extremely low frequency ELF- 3–30 Hz100,000 km – 10,000 kmCommunication with submarines
Super low frequency SLF- 30–300 Hz10,000 km – 1000 kmCommunication with submarines
Ultra low frequency ULF- 300–3000 Hz1000 km – 100 kmSubmarine communication, communication within mines
Very low frequency VLF4 3–30 kHz100 km – 10 kmNavigation, time signals, submarine communication, wireless heart rate monitors, geophysics
Low frequency LF5 30–300 kHz10 km – 1 kmNavigation, clock time signals, AM longwave broadcasting (Europe and parts of Asia), RFID, amateur radio
Medium frequency MF6 300–3000 kHz1 km – 100 mAM (medium-wave) broadcasts, amateur radio, avalanche beacons
High frequency HF7 3–30 MHz100 m – 10 mShortwave broadcasts, citizens' band radio, amateur radio and over-the-horizon aviation communications, RFID, over-the-horizon radar, automatic link establishment (ALE) / near-vertical incidence skywave (NVIS) radio communications, marine and mobile radio telephony
Very high frequency VHF8 30–300 MHz10 m – 1 mFM, television broadcasts and line-of-sight ground-to-aircraft and aircraft-to-aircraft communications, land mobile and maritime mobile communications, amateur radio, weather radio
Ultra high frequency UHF9 300–3000 MHz1 m – 100 mmTelevision broadcasts, microwave oven, microwave devices/communications, radio astronomy, mobile phones, wireless LAN, Bluetooth, ZigBee, GPS and two-way radios such as land mobile, FRS and GMRS radios, amateur radio
Super high frequency SHF10 3–30 GHz100 mm – 10 mmRadio astronomy, microwave devices/communications, wireless LAN, most modern radars, communications satellites, satellite television broadcasting, DBS, amateur radio
Extremely high frequency EHF11 30–300 GHz10 mm – 1 mmRadio astronomy, high-frequency microwave radio relay, microwave remote sensing, amateur radio, directed-energy weapon, millimeter wave scanner
Terahertz or Tremendously high frequency THz or THF12 300–3,000 GHz>1 mm – 100 µmTerahertz imaging – a potential replacement for X-rays in some medical applications, ultrafast molecular dynamics, condensed-matter physics, terahertz time-domain spectroscopy, terahertz computing/communications, sub-mm remote sensing, amateur radio

Versiune in limba romana publicata in cartea "300 CIRCUITE ELECTRONICE"
Editura TEORA, 1997
In cartea mentionata, circuitul are numarul de ordine 293 si a aparut pe paginile 264, 265, 266 si 267.
Schema electrica magnetizator (aparat terapie magnetica)


Versiune in limba romana publicata in cartea "365 SCHEME PRACTICE CU CIRCUITE INTEGRATE CMOS"
Editura NATIONAL, 2000, autori Serban Naicu si Aurelian Lazaroiu

Acelasi aparat este prezentat si in lucrarea mentionata, sub denumirea de "APARAT PENTRU SUPRIMAREA DURERII".
Montajul, prezentat ca o aplicatie a circuitului integrat CMOS tip 4011 (CD4011, HEF4011, MMC4011, K561LA7, K176LA7, etc.) poate fi gasit pe paginile 107, 108 si 109, numarul de ordine al aplicatiei fiind 76.

Aparatul prezentat produce un câmp alternativ de frecventa foarte joasa, care s-a dovedit benefic în tratarea unor suferinte psihosomatice sau ale altor diverse afectiuni: insomnie, migrene, dureri de cap, dureri datorate meteosensibilitatii, inflamatii ale nervilor, calmarea nevrozelor de stomac, dureri reumatice, artroze, astm bronsic, sindroame ale coloanei si gâtului, suferinte alergice ale pielii, rau de masina si de înaltime, oboseala.

Penetranta câmpului electromagnetic depinde de frecventa acestuia. La frecvente foarte joase, câmpul electric poate fi, în general, neglijat; câmpul magnetic induce curenti turbionari care produc deplasari ale sarcinilor electrice în membranele celulare, în acest fel se elimina unele blocaje din sistem.
Frecventa optima depinde de la persoana la persoana, de aceea valoarea frecventei se stabileste individual, în functie de starea indusa. Domeniul de frecventa utilizat în magnetoterapie este cuprins între 0,5 Hz si 20 Hz. In general, frecventele mai joase sunt indicate pentru dureri reumatice, iar cele din partea superioara a acestui domeniu sunt recomandate pentru înlaturarea oboselii si a durerilor de cap. Concret, frecventele cuprinse între 1 si 3 Hz sunt indicate contra infectiilor; între 4 si 6 Hz sunt indicate câ linistitor si antispastic; între 8 si 11 Hz sunt indicate ca stimulator, stabilizator si analgezic; între 13 si 20 Hz sunt indicate celor ce obosesc repede. Frecventele din ultimul domeniu se recomanda numai atunci când celelalte frecvente nu au dat rezultate.
Sedintele vor avea durata de cca 15 minute; la o întrebuintare îndelungata, eficienta scade. Nu au fost înregistrate efecte secundare ale tratamentului cu câmp magnetic alternativ de frecventa foarte joasa.
Traductorul se fixeaza la încheietura mâinii, la glezna piciorului, sau pe alte parti ale corpului. Daca nu exista un focar de durere acuta, el poate fi purtat în buzunar. în pozjtia culcat, se aseaza sub gât sau sub perna.
În încheierea acestei scurte introduceri, precizam ca frecventele de 4 -6 Hz nu se folosesc în cazul conducatorilor auto sau a celor care manevreaza utilaje de precizie. De asemenea, se atrage atentia ca utilizarea aparatului la persoanele cu stimulator cardiac, comporta unele riscuri de care trebuie sa se tina seama.
Schema generatorului care produce impulsuri de frecventa foarte joasa pentru aplicatiile mentionate mai sus, este prezentata în figura 76.

Schema electrica magnetizator (aparat terapie magnetica)

Generatorul este realizat din doua astabile formate din cele patru porti ale CI1 de tip CMOS 4011 (CD, HCF, HEF, MC …). Primul generator are o frecventa fixa, de 1,1… 1,2 Hz, iar cel de al doilea poate produce, în functie de pozitia comutatoarelor S1-S3, urmatoarele frecvente: 2,5 Hz; 3,0 Hz; 3,4 Hz; 4,4 Hz; 5,8 Hz; 9,7 Hz; 14,2 Hz.
Impulsurile cu frecvente diferite, provenite de la cele doua generatoare, se aplica pe baza tranzistorului T1, care comuta în ritmul acestora. Impulsurile curentului de colector al tranzistorului T1, magnetizeaza miezul bobinei L, care contine 600 spire CuEm 0,2 mm. Se recomanda ca miezul bobinei sa fie un material magnetic moale; se poate folosi însa si un surub obisnuit cu diametrul de 6 mm si lungimea de 40mm. Tranzistorul T1 este de tip PNP, oricare din seria BC, de exemplu BC 557B, BC 177B, BC 212,-BC 251, BC 307, BC 512. Diodele D1-D3 sunt de tip 1N4148.
Tensiunea de alimentare este de 9 V, iar curentul absorbit este de maximum 20 mA.

Versiune in limba spaniola publicata in revista Elektor, martie-aprilie 1980

In versiunea in limba spaniola a cunoscutei publicatii, articolul a aparut sub titlul "Magnetizador", in paginile 3-17 si 3-18.

Schema electrica magnetizator (aparat terapie magnetica)
O versiune brevetata sub titlul "APARAT PENTRU REECHILIBRARE BIOENERGETICA"
Brevet de inventie Romania, RO 121463, 9.05.2003, autor Besliu Ion.

Se pare ca binecunoscutul articol din revista "Elektor" nr.4 din 1979 a constituit sursa de inspiratie nu numai pentru publicisti de pretutindeni, care l-au popularizat in divese forme, ci si pentru unii inventatori care au brevetat dispozitivul dupa mai bine de un sfert de veac de la data cand a fost facut cunoscut marelui public prin intermediul presei tehnice.

Rezumatul este publicat in Buletinul Oficial de Proprietate Industriala - Sectiunea INVENTII - BOPI nr.6/2007, care este disponibil pe Internet.

La pagina 68 a referintei citate se poate consulta rezumatul, care mentioneaza ca acest aparat pentru reechilibrare energetica a corpului uman , avand ca scop imbunatatirea starii generale a organismului, are in componenta un inductor care genereaza pulsuri electromagnetice. In descriere sunt mentionati atat termenul "inductor" cat si "bobina de inductie" care, in fond, se refera la aceeasi componenta, anume bobina notata L (L1) in schemele de mai sus.
Bobina respectiva este plasata in colectorul unui tranzistor pnp, in a carui baza se primeste semnal de la doua oscilatoare, un oscilator cu frecventa fixa de circa 1Hz si un oscilator cu frecventa variabila, de fapt comutabila in trepte.

Desi foarta sumara, schema bloc din cadrul rezumatului include elementele esentiale ale schemei din "Elektor" prezentata mai sus atat in varianta originala cat si in cele preluate de alti autori, si anume: bobina care genereaza campul magnetic (numita aici "bobina de inductie" si notata cu "L"), dioda montata in paralel cu bobina (notata aici cu "D"), tranzistorul pnp care e in fond driverul bobinei, cele doua circuite RC serie, de derivare a impulsurilor generate de catre cele doua oscilatoare notate "O1" si "O2":
Schema bloc ELF, brevet RO121463
Mi se pare cel putin ciudat modul cum autorul intelege modul de functionare a montajului prezentat in schema-bloc, acesta afirmand, conform descrierii, ca urmare a comenzii celor doua oscilatoare (O1 si O2), bobina de inductie (L) genereaza trenuri de impulsuri, avand frecventa determinata de al doilea oscilator (O2), si durata trenului de impulsuri determinata de primul oscilator (O1).
In desene este evident ca impulsurile provenite de la cele doua oscilatoare se aplica neconditionat in baza tranzistorului care comanda bobina, unde are loc o sinteza aditiva, cuplajul avand loc prin grupurile RC mentionate, care scurteaza duratele acestora, corespunzator constantelor de timp specifice celor doua retele.
Asa ca bobina va genera camp magnetic in momentele aparitiei tuturor impulsurilor trimise de catre cele doua oscilatoare, fara nici o preferinta pentru unul sau altul dintre canale.Inapoi...
Valid XHTML 1.1 Enciclopedie de electronica Emil MATEI - Electronic Circuits Collection