•  Last Update: November 17, 2018 
  • EN
prima
pagina
articole presa
(old stuff)
articole
web
convertoare
de putere
pagini
vizitatori
pagini
prieteni (1)
pagini
prieteni (2)
proiecte
vechi
aparate
electrocasnice
circuite
cu relee
traduceri
(old stuff)
control
lumina
linkuri
tematice
contact
guestbook

atelier

audio

smps
echipamente
de sudare 1

auto-moto

iButton
sumar
(site-map)
actionari
electrice
surse
liniare
relee
de timp
echipamente
de sudare 2
control
temperatura
incarcatoare
de baterii
sectiune
premium
Invertorul de sudare "GYS4000" - Exemplu de depanare a sursei de alimentare auxiliare
"GYS4000" Welding inverter - Troubleshooting example of auxiliary power supply

GYS4000 Welding inverter

Schema electrica sursa auxiliara invertor GYS4000.

Sursa auxiliara in comutatie este construita in jurul circuitului integrat NCP1055B in capsula SOT-223, marcat N55B. Circuitul NCP1055B in capsula SOT-223 s-a dovedit a fi mai putin fiabil in acest aparat si se defecteaza frecvent, de obicei fara a afecta catastrofal componentele adiacente, ori alte componente importante ale invertorului. Simpla sa inlocuire, rezolva problema in cele mai multe cazuri.


Schema electrica sursa auxiliara GYS4000

Modul cum sursa auxiliara se alimenteaza din partea de forta a invertorului (traseul +HT_ALIM) se poate vedea in schema urmatoare:

Schema electrica alimentare GYS4000
PCB GYS4000 inverter - zona sursa auxiliara.

In fotografia urmatoare se poate vedea zona de pe placa de baza a invertorului pe care sunt implantate componentele sursei auxiliare a carei schema electrica a fost prezentata mai sus.


PCB invertor GYS4000 - zona sursa auxiliara
Deosebit de utila in depanare s-a dovedit si urmatoarea imagine in care sunt notate si referintele componentelor din zona de interes:
Despre circuitul NCP1055 (N55).
Mai jos sunt prezentate cele doua variante de incapsulare ale circuitului (NCP1055, N55), fiind detaliate modul de marcare si pinout-ul. Remarcam cele 3 variante de circuite care difera prin frecventa oscilatorului intern, ale caror marcaje includ sufixul A, B sau C, dupa cum urmeaza:
  • NCP1055A, N55A - 44 KHz
  • NCP1055B, N55B - 100 KHz
  • NCP1055C, N55C - 136 KHz

Pinout si marcare circuite NCP1055 si N55

Schema bloc interna:

Schema bloc interna a cicuitului N55 (NCP1055)


Inlocuirea circuitului NCP1055 (N55) cu TNY268 (varianta 1).

In lipsa circuitului de tip N55B cu care invertorul a fost echipat initial, in varianta prezentata s-a folosit un circuit din familia TinySwitch-II, si anume TNY268P, in capsula DIP-8B. Tipul diferit de capsula in raport cu circuitul initial (N55B) a impus o mica adaptare pentru montarea corecta pe cablajul existent in spatiul disponibil.
In versiunea prezentata am optat pentru montajul vertical al circuitului, pe un mic radiator din tabla de cupru.

In continuare se prezinta in detaliu solutia adoptata.
Primul pas consta in demontarea circuitului defect - U51P01 de tip N55B si a inca doua componente adiacente, ceea ce va facilita operatia de echipare cu noile componente. Aceasta operatie va fi urmata de curatarea temeinica a zonei respective, cu solventi specifici utilizati la curatarea PCB.
Practic, se vor demonta trei componente, asa cum se vede in imaginea care urmeaza, si anume:


Invertor GYS4000 - demontare componente
Condensatorul C51P01 - 4u7/450V, prevazut pe linia +HT_ALIM (filtrajul tensiunii de alimentare a sursei auxiliare), se va pastra si se va remonta la sfarsit, motivul demontarii sale temporare fiind doar facilitatea operatiei de montaj a noilor componente.
In schimb, se renunta la C51P03 - condensator 22uF/50V, care nu se mai utilizeaza in noua configuratie.

In continuare, se vor pregati noile componente - 1buc circuit TNY268P, 1buc condensator 100nF si un radiator din tabla de cupru, confectionat asa cum se vede in imaginea urmatoare:
Invertor GYS4000 - componente inlocuitoare
Observam ca in radiatorul din tabla de cupru sunt practicate gauri care permit montajul circuitului integrat si a condensatorului mentionat.

Circuitul integrat TNY268P este montat pe radiator prin lipirea pe acesta a pinilor 2, 3, 7 si 8, pini care se leaga astfel la linia de masa a placii de baza.

Condensatorul de 100nF se monteaza prin lipirea unuia din pini pe radiator, celalalt pin fiind lipit direct pe pinul 1 al integratului, pinul BYPASS (BP). Pentru lipirea condensatorului la pinul BYPASS a integratului s-a prevazut o gaura suficient de mare asigurandu-se astfel izolatia corespunzatoare.

La pinii 4 (ENABLE/UNDER-VOLTAGE), respectiv 5 (DRAIN) ramasi in aer, se lipesc fire flexibile, care se conecteaza la placa de baza pe padurile corespunzatoare. Zonele de lipire la pinii integratului sunt bine izolate prin tile (tub varnisch) care asigura si rezistenta mecanica a conexiunilor.
Invertor GYS4000 - componente inlocuitoare
Invertor GYS4000 - componente inlocuitoare
Invertor GYS4000 - componente inlocuitoare

Ansamblul radiator cu componentele aferente se fixeaza prin lipire cu cositor pe placa de baza, in spatiul liber existent, asa cum se vede in imaginea care urmeaza.

Invertor GYS4000 - depanare sursa auxiliara

De mentionat ca trebuie acordata o atentie deosebita lipirii celor 4 pini de masa ai circuitului TNY268 la radiatorul din cupru, care are o conductibilitate termica ridicata, luandu-se masuri corespunzatoare pentru evitarea supraincalzirii circuitului integrat.

In final se face testarea alimentand invertorul prin transformator de separare 230V/230V inseriind becuri incandescente pe alimentare, dupa metodele cunoscute. Mai jos, o imagine cu proba unui invertor reparat cu aceasta procedura, care in final functioneaza corect, in sensul ca livreaza tensiunile corecte, iar forma tensiunii la iesirea aparatului, vizualizata cu osciloscopul, este corecta. Se oscilografiaza, de asemenea tensiunea pe pinul 5 (DRENA) al integratului TNY268, urmarind ca amplitudinea tensiunii sa fie mai mica decat valorea maxima specificata in datasheet, pentru functionare in siguranta in regim de lunga durata.
Invertor GYS4000 - test dupa depanare sursa 
					auxiliara

Invertor GYS4000 - test dupa depanare sursa 
					auxiliaraInlocuirea circuitului NCP1055 (N55) cu TNY268 (varianta 2).

Varianta prezentata nu difera principial de varianta prezentata anterior, doar ca in acest caz, in locul radiatorului din tabla de cupru se foloseste o placa de circuit imprimat dublu placat.

Invertor GYS4000 - Manufacturare PCB suplimentar cu componente inlocuitoare

Desenele pentru cele doua fete ale placii imprimate sunt prezentate mai jos:
Invertor GYS4000 - Manufacturare PCB suplimentar cu componente inlocuitoare

Invertor GYS4000 - Manufacturare PCB suplimentar cu componente inlocuitoare

Invertor GYS4000 - PCB suplimentar cu componente inlocuitoare
Placa imprimata suplimentara dupa implantarea componenelor, gata de montaj pe placa de baza, este prezentata in continuare:
Invertor GYS4000 - PCB suplimentar cu componente inlocuitoare
Dupa implantare, placuta suplimentara se monteaza perpendicular pe placa de baza (vertical), asa cum se vede in imagine:
Invertor GYS4000 - PCB suplimentar cu componente inlocuitoare, montat vertical pe placa de baza

Testare

Inapoi...
Valid XHTML 1.1 Enciclopedie de electronica Emil MATEI - Electronic Circuits Collection