•  Last Update: November 17, 2018 
  • EN
prima
pagina
articole presa
(old stuff)
articole
web
convertoare
de putere
pagini
vizitatori
pagini
prieteni (1)
pagini
prieteni (2)
proiecte
vechi
aparate
electrocasnice
circuite
cu relee
traduceri
(old stuff)
control
lumina
linkuri
tematice
contact
guestbook

atelier

audio

smps
echipamente
de sudare 1

auto-moto

iButton
sumar
(site-map)
actionari
electrice
surse
liniare
relee
de timp
echipamente
de sudare 2
control
temperatura
incarcatoare
de baterii
sectiune
premium
Potentiometru digital 4 biti (ver.1)
Digital potentiometer
Montajul s-a realizat pentru a prelua functia unui potentiometru mecanic dintr-o sursa de putere cu tiristoare, potentiometru din care se stabileste o tensiune de 0-10V constituind valoarea prescrisa aplicata unui regulator.
Intrucat aplicatia impune un numar de 16 nivele de tensiune, potentiometrul digital utilizeaza corespunzator, un numar de 4 biti.
Cu cele 16 nivele de tensiune se comanda 16 trepte de curent in gama 0-800A, instalatia lucrand in regim de scurtcircuit, curentul de scurtcircuit fiind controlat in plaja mentionata. O conditie care se impune modulului de control digital (potentiometru) este ca pornirea sa se faca totdeauna in zero (prima treapta a potentiometrului), lucru care se obtine prin resetarea automata la fiecare pornire a montajului.
Fixarea treptei dorite se face prin apasarea unor butoane cu revenire SPDT, unul pentru cresterea si altul pentru descresterea tensiunii livrate la iesirea modulului. Comanda se poate face pas cu pas, prin apasari intermitente pe butoane, sau mentinand mai mult timp butoanele apasate, incrementarea si respectiv decrementarea facandu-se automat, datorita unui generator de impulsuri care preia comanda manuala. Pozitia curenta se afiseaza simplu prin 4 LED-uri de culoare verde, corespunzatoare celor 4 biti, afisand ponderile 1-2-4-8. Doua LED-uri de culoare rosu se aprind intermitent la atigerea pozitiilor extreme, maxim sau minim, stari in care actiunea butoanelor ("reglajului") inceteaza, potentiometrul calandu-se pe aceste pozitii pana la apasarea butonului complementar.

Inapoi la diverse...
Valid XHTML 1.1 Enciclopedie de electronica Emil MATEI - Electronic Circuits Collection