•  Last Update: November 17, 2018 
  • EN
prima
pagina
articole presa
(old stuff)
articole
web
convertoare
de putere
pagini
vizitatori
pagini
prieteni (1)
pagini
prieteni (2)
proiecte
vechi
aparate
electrocasnice
circuite
cu relee
traduceri
(old stuff)
control
lumina
linkuri
tematice
contact
guestbook

atelier

audio

smps
echipamente
de sudare 1

auto-moto

iButton
sumar
(site-map)
actionari
electrice
surse
liniare
relee
de timp
echipamente
de sudare 2
control
temperatura
incarcatoare
de baterii
sectiune
premium
Convertoare pentru motoare asincrone trifazate
Three-phase converters for induction motors

Circuit inlocuitor al condensatorului de defazare pentru alimentarea motoarelor asincrone trifazate la reteaua monofazata
Metodele folosite in general pentru conectarea motorului asincron trifazat la reteaua monofazata se bazeaza pe defazarea tensiunii aplicate uneia din cele 3 infasurari, solutia cea mai simpla utilizand condensatoare. Pentru functionare stabila, ar fi necesar un condensator de valoare mai mare folosit exclusiv la pornire, urmand ca pentru functionare permanenta sa fie folosit alt condensator, ales in functie de de turatia si puterea motorului. In figura de mai jos s-a notat cu C1 condensatorul de pornire, iar cu C2 condensatorul de lucru, Ua fiind tensiunea de alimentare monofazata. Solutia se caracterizeaza printr-o pierdere semnificativa de putere.
Motor trifazat la retea monofazata - schema cu condensatoare de defazare
Condensatoarele pot fi evitate folosind o schema cu tiristoare. Principiul e ilustrat de schema bloc:
Motor trifazat la retea monofazata - schema bloc
Mai jos e o schema bazata pe acest principiu, care utilizeaza tiristoare.
Pentru a porni motorul M1, prin infasurarile B sau C trebuie sa treaca un curent defazat fata de cel care care strabate infasurarea A.
Ideal ar fi ca acest defazaj sa fie de 120 grade.
Schema prezentata permite obtinerea unui unghi de 50… 70 grade.
Adaptor motor trifazat la retea monofazata
Figura urmatoare ilustreaza graficul tensiunilor si curentilor prin infasurarile motorului. Graficul arata forma curentilor prin infasurarile A si C la comutarea (inchiderea) comutatorului K din schema-bloc.
Grafic tensiuni si curenti motor
Momentul comutarii este stabilit de catre potentiometrul R7 – “Regim”.
Schema a fost testata pe un motor de 0.37KW / 1360rpm si pe motor de 2KW / 1380rpm.

Mai jos e o varianta de implementare a acestei solutii (schema si cablaj:
Adaptor motor trifazat la retea monofazata/>
					</div>
			</div>

			<div class=
Convertor pentru motor legat in stea

Motorul este alimentat printr-un transformator trifazat ridicator de tensiune, avand infasurarile conectate stea-stea, rolul lui fiind de adaptare la convertorul cu triacuri, care genereaza semnalul trifazat.
Primarul, ale carui infasurari sunt la 24V, este comandat de catre trei triacuri, notate in schema cu Q4, Q5, si Q6, triacuri care primesc in grile semnale amplificate cu tranzistoarele Q1, Q2 si Q3, livrate la iesirile portilor CMOS U2A, U1B, U1D.
Pentru obtinerea acestor semnale defazate cu 120 grade, este folosita tensiunea retelei, din care se prelucreaza semnalul de intrare.
Acesta are o amplitudine de cel mult 30V, obtinut cu transformatorul TR4 si se aplica prin rezisrorul R1 pe intrarea portii U2A.
Semialternanta negativa este taiata de catre dioda D1, folosindu-se pulsurile pozitive sinusoidale.
Dioda zenner Z1 limiteaza amplitudinea acestor pulsuri la 12V, pentru protectia intrarii portii U2.
La iesirea portii U2A (pin 3), rezulta semnal dreptunghiular cu frecventa de 50 Hz, polaritate pozitiva, care, dupa amplificare in curent prin intermediul tranzistorului Q1 se aplica triacului Q4 care comanda una din infasurarile motorului. Semnalul de la iesirea formatorului de impusuri dreptunghiulare U2A se aplica in acelasi timp si la intrarea unui circcuit de intarziere realizat cu elementele U1A, U1B, C1, R2, la a carui iesire (pin 4 – U1B) rezulta impulsuri intarziate cu 1/3 din perioada semnalului aplicat la intrare.
La randul lui, semnalul rezultat dupa prima intarziere, care ataca al doilea triac (Q5) dupa amplificarea cu tranzistorul Q2, mai este aplicat simultan unui al 2-lea circuit de intarziere, cu aceeasi constanta de timp, circuit compus din elementele U1C, U1D, C2 si R3. In mod similar, la iesirea corespunzatoare (pin 11 – U1D) rezulta impulsuri intarziate cu 1/3 din perioada semnalului aplicat la intrarea acestui etaj. Semnalul comanda in poarta al treilea triac, Q6, dupa amplificare in curent cu tranzistorul Q3.
Cele trei semnale, de la iesirile elementelor U2A (pin 3), U1B (pin 4) si U1D (pin 11) sunt defazate unul fata de altul cu 6.66 milisecunde, avand in vedere ca provin din reteaua de alimentare de 50Hz, a carei perioada este 1/50Hz = 20 milisecunde. Transformatoarele notate in schema TR1, TR2, TR3 livreaza la iesirile A, B, C, tensiuni defazate cu 1/3 perioade sau 120 grade electrice una fata de alta, adica tensiune trifazata. Se pot folosi fie trei transformatoare monofazate legate ca si in schema, fie un transformator trifazat, cu 3 coloane, avand infasurarile primare si secundare conectate stea-stea.
Iesirile A, B, C se aplica motorului, ale carui infasurari sunt legate in stea, cu neutrul accesibil.
Avantajul acestei scheme este ca, in functie de tensiunile necesare diverselor motoare necesare in aplicatie, se dimensioneaza secundarele transformatoarelor de adaptare.
In ce priveste tensiunea primara, comuna transformatoarelor, aceasta a fost notata in schema cu U2 si se poate alege o tensiune coborata uzuala, de exemplu 12V sau 24V. Ea va fi aplicata infasurarilor primare prin intermediul triacurilor Q4, Q5 si Q6 cand acestea se deschid, in momentele corespunzatoare dictate de schema generatorului trifazat care aplica semnalele in portile triacurilor prin grupurile de rezistoare R7,R10; R8,R11, respectiv R9,R12, plasate in emitoarele tranzistoarelor Q1, Q2, Q3.
In modelul experimental, circuitele de generare a semnalului trifazat, incluzand circuitele integrate CMOS, tranzistoarele si componentele pasive adiacente, s-au montat pe o placa de circuit imprimat al carui desen e prezentat mai jos, proiectata pe un singur layer, avand dimensiunile 66x38mm.
La pinii J1 si J7 se aplica tensiunea alternativa de max 30V din care se prelucreaza semnalele de comanda. Cele trei semnale, efazate unul fata de altul cu 6.66 milisecunde sund accesibile la pinii J4, J5 si J6.
La pinii J2 si J3 se aplica tensiunea stabilizata care aimenteaza circuitele integrate si tranzistoarele.

Convertor pentru motor legat in triunghi
Motor pompa strung

Acest convertor, are la baza un grup de 6 tiristoare legate in configuratie de punte trifazata. Grupul este plasat pe diagonala unei punti redresoare monofazate, alimentata cu tensiune din reteaua de 230V-50Hz.
Pentru obtinerea celor 3 faze, decalate la 120 grade electrice, tiristoarele sun comandate in grile corespunzator, de la un bloc de comanda cu circuite integrate, bazat pe registru de deplasare.
Pe fiecare din cele 6 tacte se deschid cate doua tiristoare de pe diagonale, secventele fiind ilustrate in 6 desene, care arata circulatia curentilor prin dispozitive in fiecare din cele 6 tacte.


Cele 6 tiristoare sunt comandate de 6 tranzistoare de tip BC171B care polarizeaza grilele cu tensiuni pozitive corespunzatoare, conform schemei de mai jos:
La randul lor, cele 6 tranzistoare sunt deschise la momentele potrivite, doua cate doua simultan, prin semnale potrivite primite de la iesirile unui registru de deplasare realizat cu circuitul integrat in tehnologie CMOS, tip CD4015, conform schemei urmatoare:
In punctul HV schema se ia tensiune de pe borna plus a puntii redresoare 20PM4 care alimenteaza si tiristoarele, stabilizatorul parametric cu diode zener compus din rezistoarele R5, R6 si diodele zener D3 si D4, tensiune care e coborata la 10.2V (impusa de cele doua diode zener de cate 5.1V) si alimenteaza aceasta sectiune de circuit.
Datorita prezentei in circuit a diodei D1, tensiunea aplicata pe pinii1-2 ai operatorului U1A este trapezoidala, avand frecventa de 100Hz, rezultata prin redresarea dubla alternanta a tensiunii retelei.
Acest semnal va fi prelucrat in continuarede catre urmatorul operator, apoi aplicat intrarilor de tact ale registrului de deplasare U2.
In momentul aplicarii tensiunii, condensatorul C2 se incarca prin rezistorul R1 si dioda D2, generand semnalul de reset care se aplica registrului prin operatorul U1C, avand astfel loc initializarea. La iesirile registrului rezulta semnale dreptunghiulare conform diagramei urmatoare:
Semnalele sunt amplificate in curent de catre cele 6 tranzistoare care comanda tiristoarele, rezultand cate doua comenzi simultane pe fiecare tact, deschizandu-se simultan cate doua tiristoare conform secventelor detaliate anterior.

Desenul circuitului imprimat realizat pentru sectiunea cu circuite integrate din aceasta schema este urmatorul:

Inapoi...
Valid XHTML 1.1 Enciclopedie de electronica Emil MATEI - Electronic Circuits Collection