•  Last Update: November 17, 2018 
  • EN
prima
pagina
articole presa
(old stuff)
articole
web
convertoare
de putere
pagini
vizitatori
pagini
prieteni (1)
pagini
prieteni (2)
proiecte
vechi
aparate
electrocasnice
circuite
cu relee
traduceri
(old stuff)
control
lumina
linkuri
tematice
contact
guestbook

atelier

audio

smps
echipamente
de sudare 1

auto-moto

iButton
sumar
(site-map)
actionari
electrice
surse
liniare
relee
de timp
echipamente
de sudare 2
control
temperatura
incarcatoare
de baterii
sectiune
premium
AT89C2051
Prezentare,
Aplicatii


Circuitul suporta tensiuni de alimentare intre 2.6V si 6V, pinii de alimentare fiind 20(Vcc) si 10(GND), curentul absorbit Icc nedepasind 30mA (in modul activ, la 12MHz si 6V) si maximum 100 microamperi in modul Power-down.

In structura interna a cipului, exista un amplificator de tip inversor, de la care sunt accesibile in exterior atat intrarea (XTAL1- pin5) cat si iesirea (XTAL2- pin4), cu ajutorul caruia se poate construi un oscilator Pierce, cu frecventa stabilizata fie de un cristal de cuart, fie de un rezonator ceramic. In afara cuartului sau a rezonatorului ceramic, care se plaseaza in exterior, intre pinii 4 si 5, pentru a construi un oscilator Pierce mai sunt necesare doar doua condensatoare, intre fiecare dintre acesti pini si masa, valorile acestora fiind de 30pF +/- 10pF daca utilizam cristal, sau 40pF +/- 10pF daca utilizam rezonator ceramic.
Pentru a comanda dispozitivul de la o sursa de ceas externa, pinul 4(XTAL2) trebuie lasat neconectat, iar pinul 5(XTAL1) este comandat asa cum se vede in figura de mai jos, in care se pot vedea ambele configuratii posibile.
AT89C2051 - Caracteristici oscilator
Nu exista restrictii privind factorul de umplere al semnalului de ceas extern, intrucat semnalul este aplicat printr-un bistabil intern care divizeaza frecventa cu 2, rezultand un semnal cu factor de umplere 0.5 (simetric). In schimb, trebuie respectate specificatiile din datasheet privitoare la tensiunile corespunzatoare nivelelor logice si la fronturile impusurilor (timpi de comutatie).

Oscilatorul va comanda circuitul care genereaza ceasul intern al sistemului. Semnalele de ceas interne au jumatate din frecventa oscilatorului de ceas, ele nu sunt accesibile utilizatorului, si definesc fazele interne, starile si ciclurile masina.

Inapoi...
Valid XHTML 1.1 Enciclopedie de electronica Emil MATEI - Electronic Circuits Collection